Kommer vi klara oss utan de fossila bränslena?

De fossila bränslena tar bara längre och längre tid att tillverka och förr eller senare de att ta slut. Kanske är det bra, eftersom fossila bränslen inte är ett miljövänligt alternativ. Men kommer vi klara oss på bara förnybar energi?

Jag, Stina och Alice sitter på bussen och hör en kvinnlig röst i högtalarna säga ”kommunhuset”. Jag trycker på den gula stoppknappen som sitter på väggen intill mig. Vi hoppar av bussen och nu står vi här, framför den stora gråaktiga byggnaden, Gislaveds kommunhus. Byggnaden ligger mitt i centrum precis jämte torget. Vi är ute i god tid och det är ungefär en halvtimme kvar tills mötet är bestämt att börja. Vi börjar gå mot byggnadens ingång i det kyliga vädret. När dörrarna är precis framför oss skjuts de upp automatiskt. Väl inne i byggnaden möts vi av en receptionist. Stina frågar efter Sonia Denkiewicz, som är utvecklingsledare inom klimat och energi. Receptionisten säger att vi ska slå oss ner och att Sonia kommer om en liten stund. I den tysta receptionen går vi mot de svarta fåtöljerna som ligger bara någon meter bort från där vi stod och slår oss ner i varsin. I väntan på Sonia sitter vi tysta och bara väntar. Klockan på väggen ovanför mig tickar. Hon är strax två. Rätt som det är dyker hon upp. Hon närmar sig oss och frågar om det var vi som skulle träffa henne. Vi svarar att det var så det låg till. Vi skakar hand och presenterar oss. Efter att vi har presenterat oss visar hon oss vägen till ett kontor. Ett kontor med ett stort skrivbord, en kontorsstol, tre mindre trästolar och massor med papper. Det är i de tre små trästolarna jag, Alice och Stina slår oss ner. Därefter börjar vår intervju.

Sonia berättar att vi använder en hel del förnybar energi i Gislaveds kommun. Vi har två vindkraftverk, femton olika vattenkraftverk, solenergi och fjärrvärme som vi använder oss av. Varför vi använder just detta är för att det finns bra tillgång till det. I Gislaveds trakter finns det gott om skog som man använder till fjärrvärmen. Det finns även en hel del vattendrag som går att utnyttja bra genom vattenkraftverken vi har. Både solenergi och vindkraftverk används. Dock inte lika mycket då man inte har lika mycket tillgång till det.

-”Självklart tror vi på att det ska gå. Den största utmaningen är dock transportsidan, alltså transporterna. Att vi kör väldigt mycket på fossila bränslen,” svarar Sonia när vi frågar henne om Gislaveds kommun skulle klara sig på enbart förnybar energi.

Sonia fortsätter att berätta om varför transporten är den största utmaningen. I princip allt i Gislaveds kommun går på energin vi får från de förnybara energierna. En av de få saker som inte går helt på de förnybara energierna är transporterna. Det finns redan miljövänligare alternativ än de fossila bränslena. Så som hybridbilar (bilar som går på el) och olika miljövänliga gaser, men det går självklart att göra mer.

-”Vi som organisation vill få mer kontakt och dialoger med både företagen och privatpersonerna här i kommunen,” berättar Sonia.

Det vill de eftersom mer kontakt resulterar i bättre samarbete och man kan hjälpas åt. Då kan Sonia tillsammans med sina kollegor få med företag och privatpersoner på det mer miljövänliga spåret, framförallt på transportfronten.

Biogas 100 är ett av de renaste drivmedel som finns, enligt EONs egen hemsida. Därmed är det ett väldigt bra sätt att ersätta de värsta fossila bränslena. Biogas 100 består enbart utav förnybart biobränsle. Om man byter ut detta förnybara biobränsle mot diesel eller bensin minskar koldioxidutsläppen med upp till 71%. Denna gasen är visserligen dyrare än de fossila bränslena, men på lång sikt hjälper man till att rädda världens klimat och miljö.

HVO (syntetisk diesel) är även ett slags bränsle Sonia berättar om. Det är ett bränsle som tillverkas utav vegetabiliska oljor och slaktavfall. Utsläppen utav HVO är betydligt lägre än vad det är utav vanligt diesel. Vanlig diesel går att ersätta helt med HVO utan att märka någon större skillnad, mer än att miljön inte förstörs på samma sätt.

För att få miljön så bra som möjligt behöver vi minska förbrukningen utav de fossila bränslena och på så sätt börja använda de miljövänligare alternativen. De miljövänligare alternativen är som sagt elbilar/hybridbilar, alltså bilar som istället för att tankas på massa miljöfarligt fossilt bränsle laddas med el. Det är även miljövänliga gaser så som biogas 100 och HVO. Om fler börjar använda dessa alternativ till transporterna kommer miljön i Gislaveds kommun förbättras betydligt. Förhoppningsvis lyckas Gislaveds kommun med att bättra kontakten med både privatpersoner och företag och lyckas få så många som möjligt att använda mer miljövänliga drivmedel. Då kommer miljön förbättras ännu mer.

Av Ebba Carlström, 15 år Åsenskolan, Sverige

Foto: Gislaveds kommun

 

Källförteckning:

Energifabrikens hemsida. Hämtad 2017-02-28, från https://www.energifabriken.se/branslen/hvo/

EONs hemsida (senast uppdaterad 2017-02-15). Hämtad 2017-02-28, från https://www.eon.se/privat/for-bilen/koera-pa-biogas/biogas-50-och-biogas-100.html

Naturverkets hemsida (senast uppdaterad 2016-10-10). Hämtad 2017-02-28, från http://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter omrade/Energi/Fossila-branslen/

 

Lämna en kommentar