Kommer vi klara oss utan de fossila bränslena?

De fossila bränslena tar bara längre och längre tid att tillverka och förr eller senare de att ta slut. Kanske är det bra, eftersom fossila bränslen inte är ett miljövänligt alternativ. Men kommer vi klara oss på bara förnybar energi?

Jag, Stina och Alice sitter på bussen och hör en kvinnlig röst i högtalarna säga ”kommunhuset”. Jag trycker på den gula stoppknappen som sitter på väggen intill mig. Vi hoppar av bussen och nu står vi här, framför den stora gråaktiga byggnaden, Gislaveds kommunhus. Byggnaden ligger mitt i centrum precis jämte torget. Vi är ute i god tid och det är ungefär en halvtimme kvar tills mötet är bestämt att börja. Vi börjar gå mot byggnadens ingång i det kyliga vädret. När dörrarna är precis framför oss skjuts de upp automatiskt. Väl inne i byggnaden möts vi av en receptionist. Stina frågar efter Sonia Denkiewicz, som är utvecklingsledare inom klimat och energi. Receptionisten säger att vi ska slå oss ner och att Sonia kommer om en liten stund. I den tysta receptionen går vi mot de svarta fåtöljerna som ligger bara någon meter bort från där vi stod och slår oss ner i varsin. I väntan på Sonia sitter vi tysta och bara väntar. Klockan på väggen ovanför mig tickar. Hon är strax två. Rätt som det är dyker hon upp. Hon närmar sig oss och frågar om det var vi som skulle träffa henne. Vi svarar att det var så det låg till. Vi skakar hand och presenterar oss. Efter att vi har presenterat oss visar hon oss vägen till ett kontor. Ett kontor med ett stort skrivbord, en kontorsstol, tre mindre trästolar och massor med papper. Det är i de tre små trästolarna jag, Alice och Stina slår oss ner. Därefter börjar vår intervju.

Sonia berättar att vi använder en hel del förnybar energi i Gislaveds kommun. Vi har två vindkraftverk, femton olika vattenkraftverk, solenergi och fjärrvärme som vi använder oss av. Varför vi använder just detta är för att det finns bra tillgång till det. I Gislaveds trakter finns det gott om skog som man använder till fjärrvärmen. Det finns även en hel del vattendrag som går att utnyttja bra genom vattenkraftverken vi har. Både solenergi och vindkraftverk används. Dock inte lika mycket då man inte har lika mycket tillgång till det.

-”Självklart tror vi på att det ska gå. Den största utmaningen är dock transportsidan, alltså transporterna. Att vi kör väldigt mycket på fossila bränslen,” svarar Sonia när vi frågar henne om Gislaveds kommun skulle klara sig på enbart förnybar energi.

Sonia fortsätter att berätta om varför transporten är den största utmaningen. I princip allt i Gislaveds kommun går på energin vi får från de förnybara energierna. En av de få saker som inte går helt på de förnybara energierna är transporterna. Det finns redan miljövänligare alternativ än de fossila bränslena. Så som hybridbilar (bilar som går på el) och olika miljövänliga gaser, men det går självklart att göra mer.

-”Vi som organisation vill få mer kontakt och dialoger med både företagen och privatpersonerna här i kommunen,” berättar Sonia.

Det vill de eftersom mer kontakt resulterar i bättre samarbete och man kan hjälpas åt. Då kan Sonia tillsammans med sina kollegor få med företag och privatpersoner på det mer miljövänliga spåret, framförallt på transportfronten.

Biogas 100 är ett av de renaste drivmedel som finns, enligt EONs egen hemsida. Därmed är det ett väldigt bra sätt att ersätta de värsta fossila bränslena. Biogas 100 består enbart utav förnybart biobränsle. Om man byter ut detta förnybara biobränsle mot diesel eller bensin minskar koldioxidutsläppen med upp till 71%. Denna gasen är visserligen dyrare än de fossila bränslena, men på lång sikt hjälper man till att rädda världens klimat och miljö.

HVO (syntetisk diesel) är även ett slags bränsle Sonia berättar om. Det är ett bränsle som tillverkas utav vegetabiliska oljor och slaktavfall. Utsläppen utav HVO är betydligt lägre än vad det är utav vanligt diesel. Vanlig diesel går att ersätta helt med HVO utan att märka någon större skillnad, mer än att miljön inte förstörs på samma sätt.

För att få miljön så bra som möjligt behöver vi minska förbrukningen utav de fossila bränslena och på så sätt börja använda de miljövänligare alternativen. De miljövänligare alternativen är som sagt elbilar/hybridbilar, alltså bilar som istället för att tankas på massa miljöfarligt fossilt bränsle laddas med el. Det är även miljövänliga gaser så som biogas 100 och HVO. Om fler börjar använda dessa alternativ till transporterna kommer miljön i Gislaveds kommun förbättras betydligt. Förhoppningsvis lyckas Gislaveds kommun med att bättra kontakten med både privatpersoner och företag och lyckas få så många som möjligt att använda mer miljövänliga drivmedel. Då kommer miljön förbättras ännu mer.

Av Ebba Carlström, 15 år Åsenskolan, Sverige

Foto: Gislaveds kommun

 

Källförteckning:

Energifabrikens hemsida. Hämtad 2017-02-28, från https://www.energifabriken.se/branslen/hvo/

EONs hemsida (senast uppdaterad 2017-02-15). Hämtad 2017-02-28, från https://www.eon.se/privat/for-bilen/koera-pa-biogas/biogas-50-och-biogas-100.html

Naturverkets hemsida (senast uppdaterad 2016-10-10). Hämtad 2017-02-28, från http://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter omrade/Energi/Fossila-branslen/

 

Kategorier:Text

Tagged as: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Välkommen hit!

Det här är Håll Sverige Rents webbtidning där unga reportrar gör reportage om hållbarhet.

Reportagen och dess innehåll kommer från eleverna själva. Håll Sverige Rent står inte bakom den fakta eller de åsikter som förmedlas.

Instagram

"Ett vinnande koncept" skriver Magdalena Frenander från @spykenlund i @lundskommun 
Hur är det med dig? Är du en sopa på sopsortering? Läs hela artikleln på hsr.se/magazine och bli inspirerad att göra mer. #goal12 #agenda2030 #återvinning #hållbart Vad är roligast med Unga Reportrar? Vi besökte några av förra årets finalister. Sista dag för att vara med i årets tävling är den 1 mars. Du hinner fortfarande vara med! 
#ungareportrar #tävling #hållbart #swgreen #reportage 
@astrid.aronsson @linnealg @hodasrour @david_salahiy @kalmarkommun "Varför slänger vi skräp i naturen? Bara för att vi är lata. Många slänger skräpet direkt på marken även fast det finns en soptunna bara några meter framför. 
Skräpet som du slänger i naturen påverkar på olika sätt. Det kan finnas farliga ämnen i skräpet som släpps ut i naturen. Djuren kan fasta i det eller råka få det i sig. Det kostar även pengar för kommunen eftersom att de måste städa upp efter oss. Sen ser det ju inte heller speciellt trevligt ut. Du kanske även kastar skräp i vattnet. Då påverkar det fiskarna och allt liv i vattnet. Det är faktiskt så att 5–13 miljoner ton skräp hamnar i havet varje år och eftersom att det inte finns någon som har som ansvar att städa havet, håller det på att förvandlas till en soptipp. Hur kommer världen att se ut om vi fortsätter så här?"
/Av Johanna Törnberg, 17 år, Nyköping Strand utbildningscenter #nyköping #skräp #ungareportrar #Agenda2030 #SDG14 Kolla vilken bra anledning att tävla i #ungareportrar :) Så här enkelt kan det vara: 1. Undersök en hållbarhetsfråga. 2. Fotografera något som symboliserar frågan. 3. Skriv en förklarande bildtext. 4. Dubbelkolla tävlingsreglerna och skicka in reportagen till oss senast den 1 mars 2018 för att vara med och tävla. Läs mer här: www.hsr.se/ungareportrar/foto #fototävning #hållbart #engagemang Tack @nikonsweden Min tid i Bonn har varit slut i över ett dygn men har fortfarande inte kunnat smälta det jag upplevt. Att få vara på en konferens som om 500år kommer ses som den konferensen (med de andra COP) som räddade jorden från all skräck klimatförändringar för med sig. Med initiativen från alla världens hörn som jag bevittnat så är det svårt att inte vara annat än optimistisk. Att få vara del av alla kulturer på konferensen som en ung reporter har varit fantastiskt roligt och lärorikt. Tack till YRE (unga reportrar), FEE, Fiji och såklart Bonn för allt🤘🏻
#climateaction #cop23 #yre Idag har vi bevittnat Marockos prinsessa Lalla Hasnaa skriva på ett avtal om hållbar utbildning med UNFCCC. Prinsessan är president för Mohamed VI foundation for Enviromental Protection. 
Intervju med @hh.stanton ligger uppe på YRE hemsidan bland artiklar från de andra unga reportrarna på bild nr. 3. En summeringsfilm är även i verket. Idag var vår sista dag på COP23 och imorgon innebär hemresa, en fördjupad skriftlig sammanfattning av veckan kommer här imorgon så håll ögonen öppna! - Max #cop23 #climateaction #yre

Följ oss på Twitter

%d bloggare gillar detta: