För dig som är lärare

Frågor som berör och väcker engagemang i klassrummet!

Bland många ungdomar idag finns en känsla av hopplöshet när det gäller de globala utmaningar vi står inför. Samtidigt är många unga engagerade och vill bidra, men vet inte hur detta engagemang ska kanaliseras. Och trots att det är deras framtid det handlar om, görs de heller sällan delaktiga i det som sker. Deras röster varken hörs eller efterfrågas. Genom Unga Reportrar – för ett hållbart samhälle vill vi på Håll Sverige Rent ändra på det, tillsammans med er lärare.

Unga Reportrar är Håll Sverige Rents skolprogram som ger högstadie- och gymnasieelever en möjlighet att undersöka olika hållbarhetsfrågor och producera egna reportage om dem, inom ramen för ämnesundervisningen. Skolprogrammet är kostnadsfritt och väl förankrat i Lgr 11 och Gy2011.

Resultatet av ungdomarnas hållbarhetsjournalistik ser du i denna webbtidning: Unga Reportrar – The Magazine!

Genom att arbeta med hållbarhetsfrågor med hjälp av Unga Reportrar får eleverna lära sig mer om världen och om människors situation i den utifrån ett angeläget och brännande hållbarhetsperspektiv. Och inte minst: de får känna att de själva bidrar till en positiv förändring genom sina reportage, sitt kunnande och sina lösningsförslag.

Det tror vi är ett jätteviktigt steg för att vilja och våga engagera sig, också i framtiden.

Är du intresserad av att jobba med Unga Reportrar tillsammans med dina elever? På vår webbplats kan du läsa mer om programmet. Där hittar du även lektionsplaneringar, förslag på frågor att göra reportage om, elevguider i journalistiskt skrivande, läroplanskopplingar, källor att använda och mycket mer.

Unga Reportrar är den svenska delen av ”Young Reporters for the Environment” som internationellt drivs av Foundation for Environmental Education – ett nätverk som omfattar miljontals pedagoger, barn och ungdomar. Idag deltar cirka 30 länder över hela världen i ”Young Reporters” och fler tillkommer varje år. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Välkommen hit!

Det här är Håll Sverige Rents webbtidning där unga reportrar gör reportage om hållbarhet.

Reportagen och dess innehåll kommer från eleverna själva. Håll Sverige Rent står inte bakom den fakta eller de åsikter som förmedlas.

Instagram

"Varför slänger vi skräp i naturen? Bara för att vi är lata. Många slänger skräpet direkt på marken även fast det finns en soptunna bara några meter framför. 
Skräpet som du slänger i naturen påverkar på olika sätt. Det kan finnas farliga ämnen i skräpet som släpps ut i naturen. Djuren kan fasta i det eller råka få det i sig. Det kostar även pengar för kommunen eftersom att de måste städa upp efter oss. Sen ser det ju inte heller speciellt trevligt ut. Du kanske även kastar skräp i vattnet. Då påverkar det fiskarna och allt liv i vattnet. Det är faktiskt så att 5–13 miljoner ton skräp hamnar i havet varje år och eftersom att det inte finns någon som har som ansvar att städa havet, håller det på att förvandlas till en soptipp. Hur kommer världen att se ut om vi fortsätter så här?"
/Av Johanna Törnberg, 17 år, Nyköping Strand utbildningscenter #nyköping #skräp #ungareportrar #Agenda2030 #SDG14 Kolla vilken bra anledning att tävla i #ungareportrar :) Så här enkelt kan det vara: 1. Undersök en hållbarhetsfråga. 2. Fotografera något som symboliserar frågan. 3. Skriv en förklarande bildtext. 4. Dubbelkolla tävlingsreglerna och skicka in reportagen till oss senast den 1 mars 2018 för att vara med och tävla. Läs mer här: www.hsr.se/ungareportrar/foto #fototävning #hållbart #engagemang Tack @nikonsweden Min tid i Bonn har varit slut i över ett dygn men har fortfarande inte kunnat smälta det jag upplevt. Att få vara på en konferens som om 500år kommer ses som den konferensen (med de andra COP) som räddade jorden från all skräck klimatförändringar för med sig. Med initiativen från alla världens hörn som jag bevittnat så är det svårt att inte vara annat än optimistisk. Att få vara del av alla kulturer på konferensen som en ung reporter har varit fantastiskt roligt och lärorikt. Tack till YRE (unga reportrar), FEE, Fiji och såklart Bonn för allt🤘🏻
#climateaction #cop23 #yre Idag har vi bevittnat Marockos prinsessa Lalla Hasnaa skriva på ett avtal om hållbar utbildning med UNFCCC. Prinsessan är president för Mohamed VI foundation for Enviromental Protection. 
Intervju med @hh.stanton ligger uppe på YRE hemsidan bland artiklar från de andra unga reportrarna på bild nr. 3. En summeringsfilm är även i verket. Idag var vår sista dag på COP23 och imorgon innebär hemresa, en fördjupad skriftlig sammanfattning av veckan kommer här imorgon så håll ögonen öppna! - Max #cop23 #climateaction #yre Dag två har varit extremt intressant, en internationell konferens innebär en massa olika perspektiv. Öar som Fiji och andra i stilla havet är under det seriösa hotet att sänka under havsytan. Att höra dess invånare tala om sin situation är väldigt gripande. Jag vill tacka @hh.stanton och @thegoals.org_official för en grym intervju som förhoppningsvis ligger uppe imorgon! Annars så ligger en artikel om lokalt och regionalt samarbete uppe på hemsidan https://yreint.exposure.co
#ungareportrar #cop23 #climateaction Första dagen på COP23 var delvis kaotisk men väldigt givande. Personligen har jag suttit på ett möte om hur lokala och regionala samarbeten kan hjälpa miljön och har även fotat ett hög nivå event. På kvällen utförs hårt arbete och artiklar skrivs flitigt.
Foto taget på panelen under hög nivå eventet. -Max Lönn
#cop23 #youngreportersfortheenvironment #climateaction

Följ oss på Twitter

%d bloggare gillar detta: