För dig som är lärare

Frågor som berör och väcker engagemang i klassrummet!

Bland många ungdomar idag finns en känsla av hopplöshet när det gäller de globala utmaningar vi står inför. Samtidigt är många unga engagerade och vill bidra, men vet inte hur detta engagemang ska kanaliseras. Och trots att det är deras framtid det handlar om, görs de heller sällan delaktiga i det som sker. Deras röster varken hörs eller efterfrågas. Genom Unga Reportrar – för ett hållbart samhälle vill vi på Håll Sverige Rent ändra på det, tillsammans med er lärare.

Unga Reportrar är Håll Sverige Rents skolprogram som ger högstadie- och gymnasieelever en möjlighet att undersöka olika hållbarhetsfrågor och producera egna reportage om dem, inom ramen för ämnesundervisningen. Skolprogrammet är kostnadsfritt och väl förankrat i Lgr 11 och Gy2011.

Resultatet av ungdomarnas hållbarhetsjournalistik ser du i denna webbtidning: Unga Reportrar – The Magazine!

Genom att arbeta med hållbarhetsfrågor med hjälp av Unga Reportrar får eleverna lära sig mer om världen och om människors situation i den utifrån ett angeläget och brännande hållbarhetsperspektiv. Och inte minst: de får känna att de själva bidrar till en positiv förändring genom sina reportage, sitt kunnande och sina lösningsförslag.

Det tror vi är ett jätteviktigt steg för att vilja och våga engagera sig, också i framtiden.

Är du intresserad av att jobba med Unga Reportrar tillsammans med dina elever? På vår webbplats kan du läsa mer om programmet. Där hittar du även lektionsplaneringar, förslag på frågor att göra reportage om, elevguider i journalistiskt skrivande, läroplanskopplingar, källor att använda och mycket mer.

Unga Reportrar är den svenska delen av ”Young Reporters for the Environment” som internationellt drivs av Foundation for Environmental Education – ett nätverk som omfattar miljontals pedagoger, barn och ungdomar. Idag deltar cirka 30 länder över hela världen i ”Young Reporters” och fler tillkommer varje år. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s