#EATIT

Mat som av olika anledningar slängs i onödan definieras som matsvinn. En undersökning som skolköket på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg gjort visar att de dagar elever slänger störst mängd mat är när maträtterna vi uppskattar mest serveras. Personalen i skolköket har en teori till problemet nämligen att elever tar upp mer än vad de orkar äta. Under en månad slängs mat för cirka 12 500 kr.

Globala Målet 12 handlar om hållbar konsumtion. Vi måste tänka på Framtiden och sluta slösa på jordens resurser. Vi ska helt enkelt inte slänga saker i onödan som egentligen går att använda. Det går alltså inte längre att konsumera mat som vi gör i dagsläget.

#EATIT är vår idé till en lösning på matsvinnet. En hashtag tänkt att uppmuntra barn och unga på sociala medier, att äta maten de tagit upp. Gör som vi, använd #EATIT och var med i vår kampanj!

Av Caroline, Wille, Julia och Wille på Söderslättsgymnasiet (Åk, 1, 2 och 3), Trelleborg

1 reply »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Välkommen hit!

Det här är Håll Sverige Rents webbtidning där unga reportrar gör reportage om hållbarhet.

Reportagen och dess innehåll kommer från eleverna själva. Håll Sverige Rent står inte bakom den fakta eller de åsikter som förmedlas.

Instagram

Var med och tävla i Unga Reportrar! Tipsa din lärare att gå in och anmäla klassen på hsr.se/ungareportrar (länk i bio) 🎬📸📝
🕵🏽‍♀️ UNGA REPORTRAR FRÅGAR… Fredrik Hillbom, 28 Fotograf och retuschör, populärkulturnörd och Internet addict ✨ Vad fick dig att börja fotografera? Jag fick min första kamera när jag var sju - en analog kompaktkamera. Jag brukade ställa upp mina gosedjur/leksaker och plåta dem. Det låter lite creepy, jag vet... men på den vägen är det! Vad inspirerar dig i ditt skapande? Oj! Svår fråga! Det är något som hela tiden är rörligt och föränderligt, men Internet och populärkultur i samspel med konst och konsthistoria - det är något som jag konsekvent använder mig av. Vilken miljöfråga engagerar dig mest? Klimatoron är alltjämt konstant, jag tycker att vi borde göra oss bekanta med alla frågorna och inte blunda för något… Jag tror inte riktigt vi har råd med det. Inspireras av Fredrik och välj foto som kategori i tävlingen Unga Reportrar! 📸📸📸 Läs mer på www.hsr.se/ungareportrar (länk i bio) #ungareportrar #youngreportersfortheenvironment #fotograf #tävling #fototävling #kreativitet #ekologisk #hållbarhet
Det ÄR inte så krångligt att vara med i Unga Reportrar. Och det är låååångt kvar innan det är dags att skicka in bidragen. 🎉 Så vad göra? 1. ANMÄL KLASSEN. Säg till din lärare att anmäla klassen på vår hemsida (länk i bio) 2. INSPIRERAS. Gå sedan in på vår hemsida (länk i bio) för att få tips och inspiration till frågor att undersöka och hur ni ska gå tillväga. 3. JOBBA PÅ. Undersök, fota, filma, skriv - på lektionstid! 4. FÄRDIIIIG! När ni är klara, senast 1 mars 2019, skickar ni in bidraget/bidragen via vår hemsida (länk i bio) 5. TÄVLA! VINN! När ni har skickat in ert bidrag är det bara att hålla tummarna för att er klass ska vinna 10 000 kr och få möjligheten att tävla internationellt!
JOURNALISTEN FRIDA SVENSSON TIPSAR OM HUR DU SKRIVER DET PERFEKTA REPORTAGET! Följ med in på Svenska Dagbladets redaktion och få tips från Frida som jobbar som journalist där. Hur jobbar man som journalist? Hur får man tag på rätt fakta? Vem ska man prata med? Frida ger smarta tips!
Vad vinner en då? 🤔 Vinnare i samtliga kategorier får diplom och pris och totalvinnaren kammar hem 10 000 kr till klassen. 💰 De vinnande bidragen får även möjligheten att tävla internationellt (efter att de översatts eller fått engelska undertexter). Sverige har varit mycket framgångsrika i den internationella tävlingen och vunnit första pris tre år i rad! 🌎 Gå in på hsr.se/ungareportrar (länk i bio) och läs mer om tävlingen Unga Reportrar – och tipsa din lärare! #ungareportrar #youngreportersfortheenvironment #yre #fototävling #reportagetävling #filmtävling #vinst #skoltävling #miljö #ekologisk #hållbarhet #kreativitet
BIANCA KRONLÖF TIPSAR OM FRÅGOR ATT UNDERSÖKA! ☝🏼 Var kommer allt plastskräp ifrån? Varför hamnar det i haven? Vad händer med djuren i haven när det är massa plast där? Vad kan du göra åt problemet? Vad kan din kommun göra? Vad kan riksdagspolitiker göra? 🤷🏻‍♂️ Var med i tävlingen Unga Reportrar! Skriv ett reportage, gör en film eller ta en bild, berätta om problemet och ge förslag på lösningar. Tipsa din lärare att gå in på www.hsr.se/ungareportrar (länk i bio) och anmäla klassen! 👩🏽‍💻🌎 #UngaReportrar #youngreportersfortheenvironment #yre #fridaysforfuture #hållbarutveckling #miljö #marinnedskräpning #hållsverigerent #plast #skräp

Följ oss på Twitter

%d bloggare gillar detta: