Dyka i sopor?

Känna blåsten i håret, doften av havet och sanden mellan tårna. Det är verkligheten för havsdykare men kan man dyka i något annat än vatten? Jo, numera är det trendigt att dyka i containrar fulla med sopor. Sopdykarnas verklighet är kanske inte lika glamoröst som en vanlig dykares men de gör stor nytta i samhället genom att ta vara på de varor som konsumenterna inte köper.

När mörkret kryper fram och staden går till sängs, börjar jobbdagen för en sopdykare. De mörka kläderna, handskarna och de oömma skorna är på. Sakta och tyst tar sig sopdykaren upp i containern bakom affären med en ficklampa i pannan. Mitt bland svarta soppåsar som utsöndrar en gravt illaluktande stank står sopdykaren och letar efter något värt att spara.

En tredjedel av all den mat vi producerar i världen kommer aldrig till magen. Maten försvinner under transporterna, i affärerna och i hushållen. ”Det är helt sjukt och ohållbart” skriver Andreas Jakobsson som är en rutinerad dumpstrare, som sopdykarna kallas. Han åker ut en gång varje vecka för att leta efter slängda produkter som är ätbara. Många gånger kommer han hem med tillräckligt mycket mat för att klara sig i en hel vecka. Han och hans familj har i stort sett alltid räddad frukt i kylen att ha till en fruktsallad.

Ordet dumpstring kommer från engelskans ord dumpster som betyder container. Namnet är alltså ganska logiskt när man tänker på vad saken handlar om, att dyka i containrar. På engelska heter sopdykning dumpster diving och det är därifrån namnet kommer.

I en intervju med Andreas frågade jag hur det är att dumpstra och då svarade han så här: ”Jag tycker att det är kul att dumpstra. Det är som att gå på skattjakt. Man vet aldrig vad man ska hitta, vilket gör det spännande. Fast känslorna är också dubbla då det är jobbigt att se hur mycket som slängs”. Trots de dubbla känslorna angående dumpstring, så har tanken aldrig slagit honom att sluta. Han säger att det känns fel att producenterna ska producera mat till honom när det finns tillräckligt med mat att livnära sig på som redan är producerat.

Foto: Andreas Jakobsson

Det krävs mycket förberedelser innan det är dags att dra ut på en dumpstringtur. Oömma kläder, ficklampa, handskar och en kasse är bra saker att ha med sig. Det är även viktigt att ha koll på när affärerna stänger och väktarscheman. I början är det bra att ha med sig någon som kan hålla utkik efter poliser och väktare då man inte vill bli påkommen. Alla dessa förberedelser är dock värt det och ger resultat menar Andreas. När jag frågade honom om sitt bästa fynd skrev han så här: ”På sistone har jag två gånger tagit hem 18 burkar Kalixlöjrom som kostar 180 kr styck om man köper dem i affären. Vi har nu över 30 burkar löjrom i frysen. Andra bra fynd var 19 flaskor jättefin olivolja, 100 parmesanostar och 3 kg ekologiska pinjenötter.” Det här tycker jag är helt sjuk men ändå väldigt coolt och häftigt. 100 parmesanostar?! Vem hade kunnat ana att det var sånt man kunde hitta containrarna bakom mataffärerna? Om jag ska vara ärlig så trodde jag man bara kunde hitta halvruttna bananer och lite potatis med groddar men oj så fel jag hade.

Foto: Andreas Jakobsson

Andreas Jakobsson har en blogg som heter Dumpstringslyx där han skriver om livet som en dumpstrare. Den 18 september publicerade han ett inlägg där han skrev om sin lyckade dumpstringstur. Efter bara några timmar kom han hem med följande: Bananer, rödbetor, vindruvor, många ”klämmisar” med fruktsmoothie, sex liter fil, fem liter mjölk, ett gäng färdiga pizzadegar, två paket färsk pasta, många olika kryddor, en kasse hundgodis i form av lyxknorr och torkad oxlever, två mango lassi yoghurtsdryck, två ägg, ett paket fröburgare, laxfiléer, godis, korngryn, pepparkaksmix, bröd, tomater, en melon, äpplen och ett salladshuvud. Allt detta visas uppställt på bilderna. När man ser det här är det inte längre konstigt att någon kan livnära sig endast på dumpstring. För Andreas är dumpstring inte en hobby, det är en livsstil och tack vare den så har han ett utav de minsta ekologiska fotavtrycken som man kan ha i dagens samhälle.

En person slänger 28 kilo mat varje år. Av den maten, slängs en fjärdedel i onödan. Detta är en ohållbar vana som vi måste vänja oss bort ifrån. Här nedanför kommer några tips på vad just du kan göra för att minska ditt matsvinn om du inte vill bli sopdykare:

  • Planera dina måltider och handla sedan därefter.
  • Köp inte mer än vad du behöver
  • Våga göra storkok och sedan frysa in resterna i portionspåsar
  • Lita på dina sinnen. Oftast går maten att äta även efter bäst-före-datumet. Smaka, lukta och känn på maten innan du slänger den.
  • Gör pyttipanna, en gryta eller en omelett av dina rester. Det är bra för magen, plånboken och miljön

Det är lätt att tänka att det inte spelar någon roll om jag slänger mindre för jag är bara en person, men så ska man inte tänka! Tänk så här istället. En kan inte göra allt men alla kan göra något.  Gå nu ut och fortsätt med ditt liv, men vad du än gör, släng inte bort ätbar mat!

Av Emma Lindgren, 17 år, Nyköping Strand Utbildningscentrum, Sverige

Källor:

http://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Avfall/Avfallsforebyggande-program/Matsvinn/

http://stoppamatsvinnet.nu/vad-kan-jag-som-privatperson-gora/

https://dumpstringslyx.com/

1 reply »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Välkommen hit!

Det här är Håll Sverige Rents webbtidning där unga reportrar gör reportage om hållbarhet.

Reportagen och dess innehåll kommer från eleverna själva. Håll Sverige Rent står inte bakom den fakta eller de åsikter som förmedlas.

Instagram

"Ett vinnande koncept" skriver Magdalena Frenander från @spykenlund i @lundskommun 
Hur är det med dig? Är du en sopa på sopsortering? Läs hela artikleln på hsr.se/magazine och bli inspirerad att göra mer. #goal12 #agenda2030 #återvinning #hållbart Vad är roligast med Unga Reportrar? Vi besökte några av förra årets finalister. Sista dag för att vara med i årets tävling är den 1 mars. Du hinner fortfarande vara med! 
#ungareportrar #tävling #hållbart #swgreen #reportage 
@astrid.aronsson @linnealg @hodasrour @david_salahiy @kalmarkommun "Varför slänger vi skräp i naturen? Bara för att vi är lata. Många slänger skräpet direkt på marken även fast det finns en soptunna bara några meter framför. 
Skräpet som du slänger i naturen påverkar på olika sätt. Det kan finnas farliga ämnen i skräpet som släpps ut i naturen. Djuren kan fasta i det eller råka få det i sig. Det kostar även pengar för kommunen eftersom att de måste städa upp efter oss. Sen ser det ju inte heller speciellt trevligt ut. Du kanske även kastar skräp i vattnet. Då påverkar det fiskarna och allt liv i vattnet. Det är faktiskt så att 5–13 miljoner ton skräp hamnar i havet varje år och eftersom att det inte finns någon som har som ansvar att städa havet, håller det på att förvandlas till en soptipp. Hur kommer världen att se ut om vi fortsätter så här?"
/Av Johanna Törnberg, 17 år, Nyköping Strand utbildningscenter #nyköping #skräp #ungareportrar #Agenda2030 #SDG14 Kolla vilken bra anledning att tävla i #ungareportrar :) Så här enkelt kan det vara: 1. Undersök en hållbarhetsfråga. 2. Fotografera något som symboliserar frågan. 3. Skriv en förklarande bildtext. 4. Dubbelkolla tävlingsreglerna och skicka in reportagen till oss senast den 1 mars 2018 för att vara med och tävla. Läs mer här: www.hsr.se/ungareportrar/foto #fototävning #hållbart #engagemang Tack @nikonsweden Min tid i Bonn har varit slut i över ett dygn men har fortfarande inte kunnat smälta det jag upplevt. Att få vara på en konferens som om 500år kommer ses som den konferensen (med de andra COP) som räddade jorden från all skräck klimatförändringar för med sig. Med initiativen från alla världens hörn som jag bevittnat så är det svårt att inte vara annat än optimistisk. Att få vara del av alla kulturer på konferensen som en ung reporter har varit fantastiskt roligt och lärorikt. Tack till YRE (unga reportrar), FEE, Fiji och såklart Bonn för allt🤘🏻
#climateaction #cop23 #yre Idag har vi bevittnat Marockos prinsessa Lalla Hasnaa skriva på ett avtal om hållbar utbildning med UNFCCC. Prinsessan är president för Mohamed VI foundation for Enviromental Protection. 
Intervju med @hh.stanton ligger uppe på YRE hemsidan bland artiklar från de andra unga reportrarna på bild nr. 3. En summeringsfilm är även i verket. Idag var vår sista dag på COP23 och imorgon innebär hemresa, en fördjupad skriftlig sammanfattning av veckan kommer här imorgon så håll ögonen öppna! - Max #cop23 #climateaction #yre

Följ oss på Twitter

%d bloggare gillar detta: