Årets vinnare i tävlingen Unga Reportrar

Ett mörkt fotografi med budskap om en ljusare framtid blev vinnarbidraget i Håll Sverige Rents tävling för Unga Reportrar. Det var klass NA15E på Lars Kaggskolan i Kalmar som kammade hem totalsegern med ett poetiskt och hoppfullt fotobidrag.

-Jag är imponerad över alla fantastiska reportage som vi har fått in i år. Det är en bekräftelse på vilket stort engagemang det finns för hållbarhetsfrågor hos unga människor, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Unga Reportrar är Håll Sverige Rents skolprogram som ger elever i åk 6-9 och gymnasiet möjlighet att undersöka hållbarhetsfrågor och producera egna reportage. Flera av reportagen som skickas in publiceras i Unga Reportrars nättidning ”The magazine” och sprids i Håll Sverige Rents många nätverk.

Vinnarbidraget producerades av Astrid Aronsson och Linnéa Gren och har titeln ”Mot en ljusare framtid”. Bildtexten inleds med: ”Det är skarpt läge nu. Det är dags att inse sanningen. Drömmen om en frisk värld suddas ut, konturerna blir otydliga. Minns ni vad det är vi kämpar för? Kommer våra barn förstå innebörden av en frisk, grön värld?” I texten beskriver de med fakta vilken skillnad det gör för klimatet att använda glas i stället för plast och avslutar med budskapet om att det finns en lösning. ”Du är konsumenten. Du konsumerar varje dag. Det är dags att se bortom problemen, se att det finns en lösning. Återanvänd. Återvinn.” skriver Astrid och Linnéa.

Juryns motivering för det vinnande bidraget lyder:
” Ett fint exempel på hur bild och text kan komplettera varandra. Helhetsintrycket blir mycket bra. En poetisk men samtidigt saklig text med ett kraftfullt avslut som inkluderar lösningar. Bidraget ger hopp!”

Juryn består av Mia Sjöström (SvD Junior), Lotta Olin (Utbildningsradion), Kim Jakobsson (ungdomar.se & We_change), Beatrice Rindevall (Supermiljöbloggen), Saga Kindstrand (PUSH Sverige & Fältbiologerna), Lisa Reimegård (Bi-lagan), Johanna Ragnartz (Håll Sverige Rent).

Fakta om tävlingen för Unga reportrar:
Unga Reportrars tävling var i år uppdelad i fem kategorier:
1. Artiklar 14 år eller yngre
2. Artiklar 15 år eller äldre
3. Foto
4. Film
5. Podd (kategorin finns endast i Sverige)

Juryn har utsett vinnare för varje kategori och bland dessa korades sedan en huvudvinnare – Astrid och Linnéas fotobidrag. Huvudvinnaren kammar hem storvinsten på 10 000 kronor till klassen men alla vinnare får fina priser. Förutom pris och diplom får vinnarna i kategori 1-4 också möjligheten att tävla internationellt i mot Unga Reportrar (Young Reporters for the Environment) från 34 andra länder runt om i världen.

Vinnare i de olika kategorierna

Det var mycket jämnt i årets tävling av Unga Reportrar. Alla bidragen hade olika styrkor och jurymedlemmarna diskuterade länge för att komma fram till resultatet.

Juryn är imponerad av både elevernas engagemang och bidragens kvalitet men vill betona vikten av objektivitet och källkritik, något som saknades i vissa fall.

ARTIKLAR 14 år eller yngre

Vinnare: En ny istid kan komma, av Stina Andersson, 13 år, Skytteanska skolan, Tärnaby. https://ungareportrarblog.wordpress.com/2017/02/08/en-ny-istid-kan-komma/

Motivering: En välskriven, intresseväckande och lättläst artikel med ett bra upplägg. Reportaget belyser många viktiga vinklar. Skribenten lyckas också med att vara personlig, att beröra och komma läsaren nära. Juryn fastnade särskilt för rubriksättning och inledning.

ARTIKLAR 15 år eller äldre

Vinnare: Skogen kan hjälpa till att mätta världsbefolkningen, av Olivia Forssén och Felicia Persson, 19 år, Sollefteå Gymnasium https://ungareportrarblog.wordpress.com/2017/03/07/skogen-kan-hjalpa-till-att-matta-varldsbefolkningen/

Motivering: En inspirerande och hoppfull artikel som lyfter innovationer och lösningar. Artikeln har en intresseväckande rubrik och bilder som kompletterar texten på ett bra sätt. Författarna lyfter ett mycket intressant ämne och kommer läsarna nära genom att beskriva sina egna upplevelser.

FOTO 

Vinnare 1: Är det skillnad på liv och liv, av Elin Eriksson, Michelle Sjögren och Julia Berg , Joakim Lindqvist 17-19 år, Nyköping Strand Utbildningscentrum, Sverige https://ungareportrarblog.wordpress.com/2017/02/08/ar-det-skillnad-pa-liv-och-liv/

Motivering: En välproducerad och uppseendeväckande bild som väcker många frågor och tankar. Läsaren dras in i bilden tack vare starka blickar och ett spännande arrangemang.

Vinnare 2 (TOTALVINNAREN): Mot en ljusare framtid, av Astrid Aronsson och Linnéa Gren, 17år, Lars Kaggskolan, Kalmar https://ungareportrarblog.wordpress.com/2017/03/11/mot-en-ljusare-framtid/

Motivering: Ett fint exempel på hur bild och text kan komplettera varandra. Helhetsintrycket blir mycket bra. En poetisk men samtidigt saklig text med ett kraftfullt avslut som inkluderar lösningar. Bidraget ger hopp!

FILM

Vinnare: Livet utanför staden, En film av Tilda Nordlöw, Adelina Allberg, Alice Lundwall, Maja Källström, och Felicia Nordin, 17-18 år, Härnösands gymnasium, Härnösand https://ungareportrarblog.wordpress.com/2017/03/06/livet-utanfor-staden/

Motivering: Ett välproducerat och formstarkt filmreportage som väcker känslor och lyfter  viktiga frågor. Eleverna har lyckats skapa en fin stämning genom kombinationen av bild, text och musik. De använder också bildmediet på ett mycket snyggt och effektivt sätt.

PODD/RADIO

Vinnare: Hållbar poddveckling av Emil Madsen, Jacob Trulsson, Ebba Wirblad, Vilma Ludwigsson, Maja Carlsson, Evangeline Alvunger, 17-18 år, Lars Kaggskolan, Kalmar https://ungareportrarblog.wordpress.com/2017/03/12/hallbar-poddveckling-om-kott/

Motivering: En välgjord och underhållande podd med hög teknisk kvalitet. Olika perspektiv och lösningar lyfts fram på ett mjukt och lättillgängligt sätt.

Kategorier:Behind the scenes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Välkommen hit!

Det här är Håll Sverige Rents webbtidning där unga reportrar gör reportage om hållbarhet.

Reportagen och dess innehåll kommer från eleverna själva. Håll Sverige Rent står inte bakom den fakta eller de åsikter som förmedlas.

Instagram

Nu är det klart vilka som har gått vidare i årets tävling. Gå in på hsr.se/magazine och kolla vilka det är! Totalt är det 12 olika skolor bland de nominerade - från Malmö i söder till Sollefteå i norr. #ungareportrar Under de senaste tjugo åren har den totala kostnaden för den svenska julhandeln kontinuerligt slagit föregående års rekord, endast med undantag för år 2012, då julhandeln gick back. Handeln i Sverige ökar med hela 3,0 procent under december månad, vilket motsvarar ungefär 78,5 miljarder kronor. 25 procent av hela årets leksakshandel sker i samband med just julen och julklappshandeln. Det är synd att en högtid som handlar om kärlek och att ge kan föra med sig så mycket överkonsumtion. Att köpa julklappar på second hand istället för att köpa nya julklappar i butik ger varorna en längre livslängd som i längden bidrar till en minskad produktion och en hållbar utveckling. 
Av Hannah Hård, Linnéa Hultgren och Tilde Öhlund från @harnosandsgymnasium #agenda2030 #ungareportrar #hållbarkonsumtion Giftiga kemikalier, olja och plast släpps ut i stora mängder och förstör våra hav. En stor del av alla produkter som produceras idag kan kopplas till plast, antingen genom att de innehåller eller är förpackade i plast. Varje år släpps ungefär 13 miljoner ton plast ut i haven vilket medför stora konsekvenser för både människor och djur. Skräp i haven leder till att sjöfåglar, fiskar och andra marina däggdjur skadas och dör. Påsen du slängde på stranden kommer brytas ner till mikroplast som sedan kommer ätas upp av fiskar som tror att det är föda. De mindre fiskarna äts av större fiskar, som sedan äts av dig. På detta vis sprids plasten uppåt i näringskedjan och kan orsaka allvarliga skador.
Fiskarnas hem är förorenat och vi behandlar haven som ett stort sopnedkast. Tänker du inte på fiskarna, så tänk på dig själv: vill du bada i det här?
Av: Julia Persson, Hilma Sundin, Sandra Wallmark @sollefteagymnasium i @sollefteakommun 
#nedskräpning #ungareportrar Krävs det ett badkar med vatten för att producera en enda hamburgare? 
Faktiskt inte, trots att det ser ut så på bilden. I själva verket går det åt närmare sexton badkar fyllda med vatten för att producera en vanlig hamburgare på 160 gram, alltså cirka 2400 liter. Inom köttproduktionen går det åt enorma mängder vatten. Till bara 1kg griskött krävs cirka 6 000 liter och till 1kg nötkött går det åt hela 15 000 liter. Badkaret på bilden innehåller 150 liter vatten. Anledningen till att vattenanvändningen är så hög är för att det behövs till flera olika delar inom produktionen.
Så vad kan du egentligen göra för att minska vattensvinnet? Vi i Sverige konsumerar runt 270 gram kött per dag och person. Vi föreslår en minskning på 30%, alltså att vi reducerar den dagliga konsumtionen till max 175 gram. Det är en liten förändring för dig men om alla gör detsamma blir det en betydande skillnad för vår planet. Kan du komma på fler sätt att minska din vattenkonsumtion? 
Av: Filippa Pettersson, Klara Meurk, och Ylva Zackariasson, @sodertornsfriskola  #huddinge #hållbarkonsumtion #ungareportrar #sdg12 #kött "Ett vinnande koncept" skriver Magdalena Frenander från @spykenlund i @lundskommun 
Hur är det med dig? Är du en sopa på sopsortering? Läs hela artikleln på hsr.se/magazine och bli inspirerad att göra mer. #goal12 #agenda2030 #återvinning #hållbart Vad är roligast med Unga Reportrar? Vi besökte några av förra årets finalister. Sista dag för att vara med i årets tävling är den 1 mars. Du hinner fortfarande vara med! 
#ungareportrar #tävling #hållbart #swgreen #reportage 
@astrid.aronsson @linnealg @hodasrour @david_salahiy @kalmarkommun

Följ oss på Twitter

%d bloggare gillar detta: