Årets vinnare i tävlingen Unga Reportrar

Ett mörkt fotografi med budskap om en ljusare framtid blev vinnarbidraget i Håll Sverige Rents tävling för Unga Reportrar. Det var klass NA15E på Lars Kaggskolan i Kalmar som kammade hem totalsegern med ett poetiskt och hoppfullt fotobidrag.

-Jag är imponerad över alla fantastiska reportage som vi har fått in i år. Det är en bekräftelse på vilket stort engagemang det finns för hållbarhetsfrågor hos unga människor, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Unga Reportrar är Håll Sverige Rents skolprogram som ger elever i åk 6-9 och gymnasiet möjlighet att undersöka hållbarhetsfrågor och producera egna reportage. Flera av reportagen som skickas in publiceras i Unga Reportrars nättidning ”The magazine” och sprids i Håll Sverige Rents många nätverk.

Vinnarbidraget producerades av Astrid Aronsson och Linnéa Gren och har titeln ”Mot en ljusare framtid”. Bildtexten inleds med: ”Det är skarpt läge nu. Det är dags att inse sanningen. Drömmen om en frisk värld suddas ut, konturerna blir otydliga. Minns ni vad det är vi kämpar för? Kommer våra barn förstå innebörden av en frisk, grön värld?” I texten beskriver de med fakta vilken skillnad det gör för klimatet att använda glas i stället för plast och avslutar med budskapet om att det finns en lösning. ”Du är konsumenten. Du konsumerar varje dag. Det är dags att se bortom problemen, se att det finns en lösning. Återanvänd. Återvinn.” skriver Astrid och Linnéa.

Juryns motivering för det vinnande bidraget lyder:
” Ett fint exempel på hur bild och text kan komplettera varandra. Helhetsintrycket blir mycket bra. En poetisk men samtidigt saklig text med ett kraftfullt avslut som inkluderar lösningar. Bidraget ger hopp!”

Juryn består av Mia Sjöström (SvD Junior), Lotta Olin (Utbildningsradion), Kim Jakobsson (ungdomar.se & We_change), Beatrice Rindevall (Supermiljöbloggen), Saga Kindstrand (PUSH Sverige & Fältbiologerna), Lisa Reimegård (Bi-lagan), Johanna Ragnartz (Håll Sverige Rent).

Fakta om tävlingen för Unga reportrar:
Unga Reportrars tävling var i år uppdelad i fem kategorier:
1. Artiklar 14 år eller yngre
2. Artiklar 15 år eller äldre
3. Foto
4. Film
5. Podd (kategorin finns endast i Sverige)

Juryn har utsett vinnare för varje kategori och bland dessa korades sedan en huvudvinnare – Astrid och Linnéas fotobidrag. Huvudvinnaren kammar hem storvinsten på 10 000 kronor till klassen men alla vinnare får fina priser. Förutom pris och diplom får vinnarna i kategori 1-4 också möjligheten att tävla internationellt i mot Unga Reportrar (Young Reporters for the Environment) från 34 andra länder runt om i världen.

Vinnare i de olika kategorierna

Det var mycket jämnt i årets tävling av Unga Reportrar. Alla bidragen hade olika styrkor och jurymedlemmarna diskuterade länge för att komma fram till resultatet.

Juryn är imponerad av både elevernas engagemang och bidragens kvalitet men vill betona vikten av objektivitet och källkritik, något som saknades i vissa fall.

ARTIKLAR 14 år eller yngre

Vinnare: En ny istid kan komma, av Stina Andersson, 13 år, Skytteanska skolan, Tärnaby. https://ungareportrarblog.wordpress.com/2017/02/08/en-ny-istid-kan-komma/

Motivering: En välskriven, intresseväckande och lättläst artikel med ett bra upplägg. Reportaget belyser många viktiga vinklar. Skribenten lyckas också med att vara personlig, att beröra och komma läsaren nära. Juryn fastnade särskilt för rubriksättning och inledning.

ARTIKLAR 15 år eller äldre

Vinnare: Skogen kan hjälpa till att mätta världsbefolkningen, av Olivia Forssén och Felicia Persson, 19 år, Sollefteå Gymnasium https://ungareportrarblog.wordpress.com/2017/03/07/skogen-kan-hjalpa-till-att-matta-varldsbefolkningen/

Motivering: En inspirerande och hoppfull artikel som lyfter innovationer och lösningar. Artikeln har en intresseväckande rubrik och bilder som kompletterar texten på ett bra sätt. Författarna lyfter ett mycket intressant ämne och kommer läsarna nära genom att beskriva sina egna upplevelser.

FOTO 

Vinnare 1: Är det skillnad på liv och liv, av Elin Eriksson, Michelle Sjögren och Julia Berg , Joakim Lindqvist 17-19 år, Nyköping Strand Utbildningscentrum, Sverige https://ungareportrarblog.wordpress.com/2017/02/08/ar-det-skillnad-pa-liv-och-liv/

Motivering: En välproducerad och uppseendeväckande bild som väcker många frågor och tankar. Läsaren dras in i bilden tack vare starka blickar och ett spännande arrangemang.

Vinnare 2 (TOTALVINNAREN): Mot en ljusare framtid, av Astrid Aronsson och Linnéa Gren, 17år, Lars Kaggskolan, Kalmar https://ungareportrarblog.wordpress.com/2017/03/11/mot-en-ljusare-framtid/

Motivering: Ett fint exempel på hur bild och text kan komplettera varandra. Helhetsintrycket blir mycket bra. En poetisk men samtidigt saklig text med ett kraftfullt avslut som inkluderar lösningar. Bidraget ger hopp!

FILM

Vinnare: Livet utanför staden, En film av Tilda Nordlöw, Adelina Allberg, Alice Lundwall, Maja Källström, och Felicia Nordin, 17-18 år, Härnösands gymnasium, Härnösand https://ungareportrarblog.wordpress.com/2017/03/06/livet-utanfor-staden/

Motivering: Ett välproducerat och formstarkt filmreportage som väcker känslor och lyfter  viktiga frågor. Eleverna har lyckats skapa en fin stämning genom kombinationen av bild, text och musik. De använder också bildmediet på ett mycket snyggt och effektivt sätt.

PODD/RADIO

Vinnare: Hållbar poddveckling av Emil Madsen, Jacob Trulsson, Ebba Wirblad, Vilma Ludwigsson, Maja Carlsson, Evangeline Alvunger, 17-18 år, Lars Kaggskolan, Kalmar https://ungareportrarblog.wordpress.com/2017/03/12/hallbar-poddveckling-om-kott/

Motivering: En välgjord och underhållande podd med hög teknisk kvalitet. Olika perspektiv och lösningar lyfts fram på ett mjukt och lättillgängligt sätt.

Kategorier:Behind the scenes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Välkommen hit!

Det här är Håll Sverige Rents webbtidning där unga reportrar gör reportage om hållbarhet.

Reportagen och dess innehåll kommer från eleverna själva. Håll Sverige Rent står inte bakom den fakta eller de åsikter som förmedlas.

Instagram

"Varför slänger vi skräp i naturen? Bara för att vi är lata. Många slänger skräpet direkt på marken även fast det finns en soptunna bara några meter framför. 
Skräpet som du slänger i naturen påverkar på olika sätt. Det kan finnas farliga ämnen i skräpet som släpps ut i naturen. Djuren kan fasta i det eller råka få det i sig. Det kostar även pengar för kommunen eftersom att de måste städa upp efter oss. Sen ser det ju inte heller speciellt trevligt ut. Du kanske även kastar skräp i vattnet. Då påverkar det fiskarna och allt liv i vattnet. Det är faktiskt så att 5–13 miljoner ton skräp hamnar i havet varje år och eftersom att det inte finns någon som har som ansvar att städa havet, håller det på att förvandlas till en soptipp. Hur kommer världen att se ut om vi fortsätter så här?"
/Av Johanna Törnberg, 17 år, Nyköping Strand utbildningscenter #nyköping #skräp #ungareportrar #Agenda2030 #SDG14 Kolla vilken bra anledning att tävla i #ungareportrar :) Så här enkelt kan det vara: 1. Undersök en hållbarhetsfråga. 2. Fotografera något som symboliserar frågan. 3. Skriv en förklarande bildtext. 4. Dubbelkolla tävlingsreglerna och skicka in reportagen till oss senast den 1 mars 2018 för att vara med och tävla. Läs mer här: www.hsr.se/ungareportrar/foto #fototävning #hållbart #engagemang Tack @nikonsweden Min tid i Bonn har varit slut i över ett dygn men har fortfarande inte kunnat smälta det jag upplevt. Att få vara på en konferens som om 500år kommer ses som den konferensen (med de andra COP) som räddade jorden från all skräck klimatförändringar för med sig. Med initiativen från alla världens hörn som jag bevittnat så är det svårt att inte vara annat än optimistisk. Att få vara del av alla kulturer på konferensen som en ung reporter har varit fantastiskt roligt och lärorikt. Tack till YRE (unga reportrar), FEE, Fiji och såklart Bonn för allt🤘🏻
#climateaction #cop23 #yre Idag har vi bevittnat Marockos prinsessa Lalla Hasnaa skriva på ett avtal om hållbar utbildning med UNFCCC. Prinsessan är president för Mohamed VI foundation for Enviromental Protection. 
Intervju med @hh.stanton ligger uppe på YRE hemsidan bland artiklar från de andra unga reportrarna på bild nr. 3. En summeringsfilm är även i verket. Idag var vår sista dag på COP23 och imorgon innebär hemresa, en fördjupad skriftlig sammanfattning av veckan kommer här imorgon så håll ögonen öppna! - Max #cop23 #climateaction #yre Dag två har varit extremt intressant, en internationell konferens innebär en massa olika perspektiv. Öar som Fiji och andra i stilla havet är under det seriösa hotet att sänka under havsytan. Att höra dess invånare tala om sin situation är väldigt gripande. Jag vill tacka @hh.stanton och @thegoals.org_official för en grym intervju som förhoppningsvis ligger uppe imorgon! Annars så ligger en artikel om lokalt och regionalt samarbete uppe på hemsidan https://yreint.exposure.co
#ungareportrar #cop23 #climateaction Första dagen på COP23 var delvis kaotisk men väldigt givande. Personligen har jag suttit på ett möte om hur lokala och regionala samarbeten kan hjälpa miljön och har även fotat ett hög nivå event. På kvällen utförs hårt arbete och artiklar skrivs flitigt.
Foto taget på panelen under hög nivå eventet. -Max Lönn
#cop23 #youngreportersfortheenvironment #climateaction

Följ oss på Twitter

%d bloggare gillar detta: