KÖP NÄRPRODUCERAT KÖTT

Fler och fler nyheter om hur vår kotlett till söndagsmiddagen producerats uppdagas i våra dagliga nyheter. Det handlar bland annat om de kött vi importerar från andra länder, som vi vet blir behandlat med antibiotika för att förhindra sjukdomar. Trots vetskapen om detta fortsätter vi svenskar att vara storkonsumenter av detta sortens kött. Men det finns andra alternativ att välja mellan, närproducerat och ekologiskt kött från våra egna svenska gårdar!

Vid köp av närproducerat kött bidrar du mycket, inte minst till det lokala bönderna. Att stötta våra småföretag i samma område och län är naturligtvis väldigt viktigt för att de ska finnas kvar på marknaden. Vi lever nu i ett land där mer och mer småföretag tvingas lägga ner sin verksamhet, då det helt enkelt inte klarar av att få det att gå runt. Istället ersätts dem av storföretagen och transportsträckorna från att köttet producera till att det ligger på vår tallrik blir betydligt längre. Detta är inte bara något som bidrar till att växthuseffekten ökar, utan även att arbetstillfällen minskar, då mängder av lokala företag tvingas lägga ner.

Att köpa närproducerat kött behöver inte nödvändigtvis betyda att det är ekologiskt, då det fortfarande kan vara saker som är besprutade inom lantbruket. Därför är det också viktigt att man köper ett ekologiskt kött. Men vad är egentligen ekologiskt kött och varför ska man köpa just det? Jo, för att köttet ska vara ekologiskt krävs det att gården är ekologisk vilket kommer med många olika fördelar, inte minst för miljön. Det ekologiska lantbruket bygger på lokala och förnybara resurser, där inte heller kemiska bekämpningsmedel används. Fodret som används till djuren är odlat på egen hand vilket bidrar till att koldioxidutsläppen minskar då transporterna minskar betydligt. Men det ekologiska jordbruket bidrar även till en ökad biologisk mångfald då mindre ogräsbekämpande och syntetiska kemikalier används.

Många anser dock att priset för det närproducerade och ekologiska köttet är alldeles för dyrt och att det för ekonomin i längden blir onödigt dyrt. Samtidigt menar Mikael Johansson från Lantbrukarnas Riksförbund att om man köper ett närproducerat kött kan man förvänta sig en bättre kvalite på varan. Du bidrar alltså inte bara till de lokala småföretagen utan får också ett bra kött, det kanske då är värt några extra kronor?

I Dagens nyheter kan man läsa om två tredjedelar av världens antibiotika som ges till djur i vår jakt för billigt kött. När vi matar djuren med antibiotika får det förödande effekter som vi inte vill ha, det utvecklar bakterier som blir resistenta för antibiotika. Det vi just nu gör för att få så billigt kött som möjligt bidrar kort och gott till bakterier som kan få oss sjuka, sjukdomar som kan bli obotliga om vi inte hittar ett nytt sätt att bekämpa dem på. Men vid köp av ekologiskt kött bidrar du till en köttindustri där antibiotikan inte är en del i vardagen i djurens foder. Där djuren istället matas med närproducerat foder från bondens egna åkrar.

Att allmänheten vet om dessa konsekvenser med att köpa kött, utan kraven på vart det kommer ifrån eller hur det producerats är ingen hemlighet. Men ändå stöttas inte våra lokala bönder tillräckligt, för att deras verksamhet ska gå ihop. Så det kanske är värt de extra kronorna för att få närproducerat kött. Om du vill bidra till en bättre hälsa och miljö, vad är då din ursäkt till att inte köpa ekologiskt och närproducerat kött?

Av Linn, Alva, Nils – SMbe14, 19 år, Klara Gymnasium, Karlstad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s