Bomullsproduktionens inverkan på Aralsjön

Produktionen av bomull är en stor miljöbov. Konsumtionen är extremt stor, och det är en av de växter som är mest påfrestande för miljön vid odling. Katastrofen vid Aralsjön är bara ett av exemplena på vad den kan göra.

Aralsjön var en gång i tiden världens fjärde största sjö men tyvärr ser det inte ut så idag. Hela 75% av sjön är borta och mer ser ut att försvinna.

Bomullsproduktionen har funnits i Uzbekistan och Kazakstan sedan långt tillbaka, men det var först när Sovjetunionen tog över länderna som produktionen gjorde någon påverkan på miljön i området. Planen var att Sovjet skulle överträffa USAs produktion av bomull, vilket gjorde att man ökade sin egen produktion avsevärt.

Aralsjön fylldes på med vatten från två bergstoppar, men när bomullsproduktionen blev betydligt större ströp man dom två floderna Amu-Darja och Syr-Darja för att kunna bevattna plantagen. När det inte tillfördes något vatten ledde det till att mer och mer vatten började försvinna från sjön. Redan 1927 såg man hur sjön började må dåligt. De tyckte att det var mer gynnsamt att fortsätta odla bomull storskaligt. Konsekvenserna blev väldigt tydliga från deras beslut på 20-talet.

Eftersom det regnar väldigt lite i området vid Aralsjön har man fått konstbevattna plantagen kraftigt. Även stora mängder besprutningsmedel  har förekommit eftersom bomullsplantan är väldigt känslig för insekter. Bekämpningsmedlen DDT och Lindan används fortfarande i Uzbekistan och Kazakstan, även fast de har blivit förbjudna i resten av världen på grund av hur giftiga de är. Besluten om att konstbevattna samt att använda dessa specifika bekämpningsmedlen har fått stora konsekvenser på området kring Aralsjön.

Nutid

Bomullsproduktionen är fortfarande lika stor idag som den var under Sovjets tid. Detta har gjort att ekosystemet i området har ändrats rejält. Där det förut var våtmarker, är idag öknar med giftiga partiklar från bekämpningsmedlen som används vid odlingen av bomull. Detta har gjort att många djurarter har dött ut, eller blivit klassificerade som utrotningshotade. Miljökatastrofer blir vanligare och vanligare i området, och människor får leva med giftiga sandstormar som Sandstormar blir allt vanligare i området, och bekämpningsmedlerna i bomullsproduktionen har gjort att många människor blivit sjuka, eftersom det omedvetet sprids i grundvatten och över odlingar av mat. Det blir överlag allt svårare och svårare att odla i området runt Aralsjön, eftersom klimatet har blivit allt mer instabilt. Förr i tiden fanns sjön, som stabiliserade klimatet, men när den nu är i princip försvunnen blir somrarna hetare, och vintrarna kallare.

Framtiden

Bomullsproduktionen kommer antagligen förr eller senare dränera Aralsjön helt och hållet på vatten. Detta skulle göra att klimatet i området blir ännu extremare, vilket skulle leda till att det skulle bli allt svårare att odla bomull. Det skulle inte bara vara bomullsproduktionen som tog ytterligare stryk, utan allt fler organismer skulle försvinna från området runt Aralsjön, då de inte är vana vid det nya klimatet.

Vad kan vi göra?

Vi som konsumenter har en stor inverkan på miljökatastrofer som dessa. Det är våran efterfrågan på kläder som leder till att det är nödvändigt att ha produktioner som är så stora att de förstör och förändrar ekosystem. Därför är det delvis vår skyldighet som konsumenter att förändra vårt beteende. Om vi slutar handla varor från företag som stödjer skadlig bomullsproduktion istället för en mer miljövänlig kommer det att få en effekt på företaget i fråga. Det skulle med största sannolikhet göra att de istället började använda mer miljövänliga råvaror i sina produkter.

Det är även nödvändigt att information om vad som händer på grund av klädindustrin sprids, så att fler människor får kunskap, och då kan göra skillnad. En av anledningarna till att ingen riktigt bryr sig om katastrofer som den vid Aralsjön är ovetskap. Det krävs att folk faktiskt får en inblick i situationen av till exempel nyhetsbolag för att de faktiskt ska kunna göra skillnad, och ändra sina konsumtionsbeteenden.

Vi tycker även att de större kedjorna som säljer kläder borde satsa mer på material gjorda som ett alternativ till bomullen. Just nu görs det väldigt mycket forskning på material gjorda av lyocell, vilket kommer från träd. Om detta skulle få genombrott, kommer det kunna ersätta en stor del av den nuvarande bomullsproduktionen.

Även om vi i Sverige kanske inte påverkas direkt av miljökatastroferna som bomullsproduktionen skapar, så kommer det ändå få konsekvenser för oss. Eftersom bomull påverkar miljön så pass mycket, blir det allt svårare att odla den på grund av hur känslig växten är. Detta skulle leda till att priserna på varor som innehåller bomull höjs. Även om det inte kanske inte verkar som att det kommer få särskilt stora konsekvenser för oss i Sverige, så tycker vi att alla konsumenter borde försöka att handla smart. Ge stöd till de företag som arbetar för en hållbar utveckling, och försök att vara medveten om vad som händer i världen.

Avslutning

Om inte bomullsproduktionen ersätts av något som är mer hållbart, eller reformeras kommer allt fler delar av världen drabbas som Uzbekistan och Kazakstan har gjort. Det är vårt jobb att tillsammans som konsumenter, företag samt producenter att förhindra att fler miljökatastrofer händer. Vi borde därför göra den del vi kan, och försöka påverka företagen att göra samma sak.

Skriven av Benjamin Kratz, Fatima Eliassi & Leia Haglund, 17 år, Jenny Nyströmskolan i Kalmar

Foto Kimberly Vardeman, flickr, (CC BY 2.0)

Källor:

 

 

 

Kategorier:Text

Tagged as: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Välkommen hit!

Det här är Håll Sverige Rents webbtidning där unga reportrar gör reportage om hållbarhet.

Reportagen och dess innehåll kommer från eleverna själva. Håll Sverige Rent står inte bakom den fakta eller de åsikter som förmedlas.

Instagram

Nu är det klart vilka som har gått vidare i årets tävling. Gå in på hsr.se/magazine och kolla vilka det är! Totalt är det 12 olika skolor bland de nominerade - från Malmö i söder till Sollefteå i norr. #ungareportrar Under de senaste tjugo åren har den totala kostnaden för den svenska julhandeln kontinuerligt slagit föregående års rekord, endast med undantag för år 2012, då julhandeln gick back. Handeln i Sverige ökar med hela 3,0 procent under december månad, vilket motsvarar ungefär 78,5 miljarder kronor. 25 procent av hela årets leksakshandel sker i samband med just julen och julklappshandeln. Det är synd att en högtid som handlar om kärlek och att ge kan föra med sig så mycket överkonsumtion. Att köpa julklappar på second hand istället för att köpa nya julklappar i butik ger varorna en längre livslängd som i längden bidrar till en minskad produktion och en hållbar utveckling. 
Av Hannah Hård, Linnéa Hultgren och Tilde Öhlund från @harnosandsgymnasium #agenda2030 #ungareportrar #hållbarkonsumtion Giftiga kemikalier, olja och plast släpps ut i stora mängder och förstör våra hav. En stor del av alla produkter som produceras idag kan kopplas till plast, antingen genom att de innehåller eller är förpackade i plast. Varje år släpps ungefär 13 miljoner ton plast ut i haven vilket medför stora konsekvenser för både människor och djur. Skräp i haven leder till att sjöfåglar, fiskar och andra marina däggdjur skadas och dör. Påsen du slängde på stranden kommer brytas ner till mikroplast som sedan kommer ätas upp av fiskar som tror att det är föda. De mindre fiskarna äts av större fiskar, som sedan äts av dig. På detta vis sprids plasten uppåt i näringskedjan och kan orsaka allvarliga skador.
Fiskarnas hem är förorenat och vi behandlar haven som ett stort sopnedkast. Tänker du inte på fiskarna, så tänk på dig själv: vill du bada i det här?
Av: Julia Persson, Hilma Sundin, Sandra Wallmark @sollefteagymnasium i @sollefteakommun 
#nedskräpning #ungareportrar Krävs det ett badkar med vatten för att producera en enda hamburgare? 
Faktiskt inte, trots att det ser ut så på bilden. I själva verket går det åt närmare sexton badkar fyllda med vatten för att producera en vanlig hamburgare på 160 gram, alltså cirka 2400 liter. Inom köttproduktionen går det åt enorma mängder vatten. Till bara 1kg griskött krävs cirka 6 000 liter och till 1kg nötkött går det åt hela 15 000 liter. Badkaret på bilden innehåller 150 liter vatten. Anledningen till att vattenanvändningen är så hög är för att det behövs till flera olika delar inom produktionen.
Så vad kan du egentligen göra för att minska vattensvinnet? Vi i Sverige konsumerar runt 270 gram kött per dag och person. Vi föreslår en minskning på 30%, alltså att vi reducerar den dagliga konsumtionen till max 175 gram. Det är en liten förändring för dig men om alla gör detsamma blir det en betydande skillnad för vår planet. Kan du komma på fler sätt att minska din vattenkonsumtion? 
Av: Filippa Pettersson, Klara Meurk, och Ylva Zackariasson, @sodertornsfriskola  #huddinge #hållbarkonsumtion #ungareportrar #sdg12 #kött "Ett vinnande koncept" skriver Magdalena Frenander från @spykenlund i @lundskommun 
Hur är det med dig? Är du en sopa på sopsortering? Läs hela artikleln på hsr.se/magazine och bli inspirerad att göra mer. #goal12 #agenda2030 #återvinning #hållbart Vad är roligast med Unga Reportrar? Vi besökte några av förra årets finalister. Sista dag för att vara med i årets tävling är den 1 mars. Du hinner fortfarande vara med! 
#ungareportrar #tävling #hållbart #swgreen #reportage 
@astrid.aronsson @linnealg @hodasrour @david_salahiy @kalmarkommun

Följ oss på Twitter

%d bloggare gillar detta: