”En ny istid kan komma”

Bilden föreställer en smältande glaciär.
Foto: Djwosa, pixabay.com

Växthuseffekten påverkar vår jord mycket negativt. Medeltemperaturen höjs och det resulterar i att isarna smälter. På grund av det dör djur som inte hinner anpassa sig till det nya klimatet.

Växthuseffekten hör vi ofta talas om, men hur mycket påverkas vi människor egentligen? Är det bara somrarna som blir några grader varmare, eller vad händer egentligen?
– Om bara några hundra år har vi en ny istid här i Sverige, säger Christoffer Öhman från miljöportalen på Göteborgs universitet.

Naturen förstörs
Temperaturen ökar redan nu hastigt. Om vi skall klara det klimatmål som EU satt upp om temperaturökning på max 2 grader måste dagens utsläpp minska med 60 % fram till år 2060.
– Det som kommer hända är att medeltemperaturen på jorden höjs som gör att polerna smälter. Då kan nordpolens kalla vattenströmmar ändra riktningen av golfströmmen. Då kan en ny istid komma över Sverige, säger Christoffer Öhman.
Låga kuster och öar kommer bli översvämmade av allt de nya vattnet som svämmat in och det kommer resultera med brist på pengar för att bygga upp allt igen som nu kommer att ligga under vattenytan.

high-water-123219_640

Bilden föreställer en översvämning som orsakats av växthuseffekten.
Foto: Hans, pixabay.com

Rika förstör mest
De rikaste 10 % av jordens befolkning står för hälften av all förbrukning och utsläpp av fossila bränslen och de fattigaste 50 % står endast för en tiondel av utsläppen, enligt natursidan.se
– Över hela värden kämpar fattiga människor mot torka, översvämningar och andra negativa väderfenomen som de rika länderna åstadkommit, säger Christer Öhman.
Både torka och översvämning förstör mångas försörjning som gör att fattigdomen blir bara värre och värre.

Djuren mår dåligt
Djuren mår inte bra av det ändrade klimatet, de hinner inte anpassa sig till det nya varma klimatet eller så har deras hem förstörts som för isbjörnarna.
– Den biologiska mångfalden av djur kommer att minska kraftigt för att de inte klarat av förändringen, säger Christoffer Öhman.

Vi måste ändra oss
– Det är en svår fråga men vi behöver framförallt minska vår användning av fossila bränslen och minska vår konsumtion av kött eftersom köttet som vi äter har transporterats över hela värden bara för att det ska bli billigare för företagen, säger Christoffer Öhman.
kollektivtrafik är också ett förslag som Christoffer föreslår eftersom om fler och fler börjar samåka är det dels färre fordon som förbränner olja men också finns det ju också eldriven kollektivtrafik som tunnelbanor och liknande.
– Men man skall självklart också gå eller cykla så mycket man kan t.ex. mellan korta sträckor, säger Christoffer Öhman.

Av Stina Andersson, 13 år, Skytteanska skolan, Tärnaby

En reaktion på ””En ny istid kan komma”

  1. Jag har nyss läst den texten ! Vad bra text om miljön . Jag håller med att man måste försöka inte köra bil . Gratis till Stina !

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s