”En ny istid kan komma”

Bilden föreställer en smältande glaciär.
Foto: Djwosa, pixabay.com

Växthuseffekten påverkar vår jord mycket negativt. Medeltemperaturen höjs och det resulterar i att isarna smälter. På grund av det dör djur som inte hinner anpassa sig till det nya klimatet.

Växthuseffekten hör vi ofta talas om, men hur mycket påverkas vi människor egentligen? Är det bara somrarna som blir några grader varmare, eller vad händer egentligen?
– Om bara några hundra år har vi en ny istid här i Sverige, säger Christoffer Öhman från miljöportalen på Göteborgs universitet.

Naturen förstörs
Temperaturen ökar redan nu hastigt. Om vi skall klara det klimatmål som EU satt upp om temperaturökning på max 2 grader måste dagens utsläpp minska med 60 % fram till år 2060.
– Det som kommer hända är att medeltemperaturen på jorden höjs som gör att polerna smälter. Då kan nordpolens kalla vattenströmmar ändra riktningen av golfströmmen. Då kan en ny istid komma över Sverige, säger Christoffer Öhman.
Låga kuster och öar kommer bli översvämmade av allt de nya vattnet som svämmat in och det kommer resultera med brist på pengar för att bygga upp allt igen som nu kommer att ligga under vattenytan.

high-water-123219_640

Bilden föreställer en översvämning som orsakats av växthuseffekten.
Foto: Hans, pixabay.com

Rika förstör mest
De rikaste 10 % av jordens befolkning står för hälften av all förbrukning och utsläpp av fossila bränslen och de fattigaste 50 % står endast för en tiondel av utsläppen, enligt natursidan.se
– Över hela värden kämpar fattiga människor mot torka, översvämningar och andra negativa väderfenomen som de rika länderna åstadkommit, säger Christer Öhman.
Både torka och översvämning förstör mångas försörjning som gör att fattigdomen blir bara värre och värre.

Djuren mår dåligt
Djuren mår inte bra av det ändrade klimatet, de hinner inte anpassa sig till det nya varma klimatet eller så har deras hem förstörts som för isbjörnarna.
– Den biologiska mångfalden av djur kommer att minska kraftigt för att de inte klarat av förändringen, säger Christoffer Öhman.

Vi måste ändra oss
– Det är en svår fråga men vi behöver framförallt minska vår användning av fossila bränslen och minska vår konsumtion av kött eftersom köttet som vi äter har transporterats över hela värden bara för att det ska bli billigare för företagen, säger Christoffer Öhman.
kollektivtrafik är också ett förslag som Christoffer föreslår eftersom om fler och fler börjar samåka är det dels färre fordon som förbränner olja men också finns det ju också eldriven kollektivtrafik som tunnelbanor och liknande.
– Men man skall självklart också gå eller cykla så mycket man kan t.ex. mellan korta sträckor, säger Christoffer Öhman.

Av Stina Andersson, 13 år, Skytteanska skolan, Tärnaby

1 reply »

  1. Jag har nyss läst den texten ! Vad bra text om miljön . Jag håller med att man måste försöka inte köra bil . Gratis till Stina !

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Välkommen hit!

Det här är Håll Sverige Rents webbtidning där unga reportrar gör reportage om hållbarhet.

Reportagen och dess innehåll kommer från eleverna själva. Håll Sverige Rent står inte bakom den fakta eller de åsikter som förmedlas.

Instagram

"Varför slänger vi skräp i naturen? Bara för att vi är lata. Många slänger skräpet direkt på marken även fast det finns en soptunna bara några meter framför. 
Skräpet som du slänger i naturen påverkar på olika sätt. Det kan finnas farliga ämnen i skräpet som släpps ut i naturen. Djuren kan fasta i det eller råka få det i sig. Det kostar även pengar för kommunen eftersom att de måste städa upp efter oss. Sen ser det ju inte heller speciellt trevligt ut. Du kanske även kastar skräp i vattnet. Då påverkar det fiskarna och allt liv i vattnet. Det är faktiskt så att 5–13 miljoner ton skräp hamnar i havet varje år och eftersom att det inte finns någon som har som ansvar att städa havet, håller det på att förvandlas till en soptipp. Hur kommer världen att se ut om vi fortsätter så här?"
/Av Johanna Törnberg, 17 år, Nyköping Strand utbildningscenter #nyköping #skräp #ungareportrar #Agenda2030 #SDG14 Kolla vilken bra anledning att tävla i #ungareportrar :) Så här enkelt kan det vara: 1. Undersök en hållbarhetsfråga. 2. Fotografera något som symboliserar frågan. 3. Skriv en förklarande bildtext. 4. Dubbelkolla tävlingsreglerna och skicka in reportagen till oss senast den 1 mars 2018 för att vara med och tävla. Läs mer här: www.hsr.se/ungareportrar/foto #fototävning #hållbart #engagemang Tack @nikonsweden Min tid i Bonn har varit slut i över ett dygn men har fortfarande inte kunnat smälta det jag upplevt. Att få vara på en konferens som om 500år kommer ses som den konferensen (med de andra COP) som räddade jorden från all skräck klimatförändringar för med sig. Med initiativen från alla världens hörn som jag bevittnat så är det svårt att inte vara annat än optimistisk. Att få vara del av alla kulturer på konferensen som en ung reporter har varit fantastiskt roligt och lärorikt. Tack till YRE (unga reportrar), FEE, Fiji och såklart Bonn för allt🤘🏻
#climateaction #cop23 #yre Idag har vi bevittnat Marockos prinsessa Lalla Hasnaa skriva på ett avtal om hållbar utbildning med UNFCCC. Prinsessan är president för Mohamed VI foundation for Enviromental Protection. 
Intervju med @hh.stanton ligger uppe på YRE hemsidan bland artiklar från de andra unga reportrarna på bild nr. 3. En summeringsfilm är även i verket. Idag var vår sista dag på COP23 och imorgon innebär hemresa, en fördjupad skriftlig sammanfattning av veckan kommer här imorgon så håll ögonen öppna! - Max #cop23 #climateaction #yre Dag två har varit extremt intressant, en internationell konferens innebär en massa olika perspektiv. Öar som Fiji och andra i stilla havet är under det seriösa hotet att sänka under havsytan. Att höra dess invånare tala om sin situation är väldigt gripande. Jag vill tacka @hh.stanton och @thegoals.org_official för en grym intervju som förhoppningsvis ligger uppe imorgon! Annars så ligger en artikel om lokalt och regionalt samarbete uppe på hemsidan https://yreint.exposure.co
#ungareportrar #cop23 #climateaction Första dagen på COP23 var delvis kaotisk men väldigt givande. Personligen har jag suttit på ett möte om hur lokala och regionala samarbeten kan hjälpa miljön och har även fotat ett hög nivå event. På kvällen utförs hårt arbete och artiklar skrivs flitigt.
Foto taget på panelen under hög nivå eventet. -Max Lönn
#cop23 #youngreportersfortheenvironment #climateaction

Följ oss på Twitter

%d bloggare gillar detta: