Lovisa och Hildur, 14 år: Det här är ingen bisak!

-Utrotningen av bisamhällen kan få allvarliga konsekvenser för människan.

En dag bland kuporna

Ett högaktuellt ämne just nu är bins massdöd. Tro det eller ej men vi människor är faktiskt beroende av dessa lurviga insekter. Problemet är, att i dagsläget är de utrotningshotade.

Solen står högt denna kyliga oktobermorgon när jag är på väg till Kulturhusets takterass. Där ska jag möta Kalle Löfven som jobbar som biodlare på företaget Bee Urban, vars uppdrag är att förhindra just bins utrotning. Bee Urban försöker få stora företag att bli bifaddrar genom att ställa ut stora bikupor där företagen håller hus. Kulturhuset är en av dessa faddrar. Idag ska vi få ta del av vardagen bland dessa bikupor, samt ta reda på mer om orsaken till massdöden av bin.

Det första som möter mig uppe på taket är en fantastisk utsikt över Stockholms Stad, och Mälaren som glittrar en bit bort. Sedan får jag syn på en gestalt, iklädd en stor dräkt, som börjar gå mot mig. Det är Kalle, vi tar i hand och därefter får jag veta att dräkten är en bigårdsoverall som ska skydda mot stick. Kalle och jag sätter oss ner med en kopp kaffe på takets café, och jag börjar med att fråga om binas viktigaste uppgift, att pollinera.

”Hela 76% av all mat som produceras inom EU, är pollinerad av bin”

”Om mat och kläder ska fortsätta kunna produceras på samma sätt som idag så måste utrotningen stoppas” säger Kalle. ”Hela 76% av all mat som odlas inom EU är pollinerad av bin, och det är mycket, mycket mer än man kan förställa sig”. Han berättar även att i Sichuan provinsen i Kina är bina redan utrotade. Där pollinerar människorna själva med pensel för att kunna odla. Men man kan fråga sig om det är hållbart?

Enligt Jordbruksverket är binas pollineringsarbete värt mellan 189-325 kr miljoner per år i Sverige. Det är en relativt stor del av statens inkomst. Om bina till slut inte skulle räcka till så skulle man behöva lösa problemet på ett annat sätt. Man skulle behöva anställa människor. Det skulle kosta en onödigt massa pengar eftersom man skulle behöva betala dessa människor istället för att bina faktiskt gör det ”gratis”. Med tanke på det så skulle statens ekonomi försämras för att staten skulle nu få mer utgifter än de stora inkomster som man tidigare fått in. Kalle har dragit slutsatsen att eftersom en så stor del av alla växter vi äter är pollinerad av bin, och de pollinerade växterna även äts av djur som vi människor äter så skulle mycket mat bli dyrare om vi nu skulle behöva betala för pollineringen. Utan denna insekt så skulle mat bli så mycket dyrare och vissa skulle få leva på mat som majs, ris och andra sädesslag som bin inte pollinerar för att inte behöva betala extra. Kött skulle t.ex. bli en dyr bristvara som många inte skulle kunna köpa överhuvudtaget eftersom det redan är dyrt och skulle bli ännu dyrare i bristen på bin.

Enligt Kalle är en orsak till binas utrotning att landskapen för bina har förändrats mycket. Det blir tätare o tätare bland jordbruken och färre ängar. Bina får det trängre och svårare att hitta mat. När bina lever tätt sprider sig även sjukdomar snabbare, t.ex kvalster och maroa. En annan orsak till minskningen är att det används alldeles för mycket gifter, som bekämpningsmedel, i jordbruket. Dessa gifter kommer ut i binas natur och det kan i värsta fall påverka bina så pass att de inte hittar hem till sina bikupor. De tvingas då till andra platser fjärran från sina familj.

Vad kan du göra?

För att stoppa utrotningen av bin behöver följande ske: Odlingen behöver varieras mer, för att bina ska få mer att välja på. Men främst behöver gifterna som bekämpningsmedel försvinna så att bin, men även alla djur slipper påverkas. Det här kan du som privatperson tänka på: Strunta i att använda insektsgift som myggmedel, som räknas in i kategorin bekämpningsmedel. Du kan även ägna mer tanke åt att odla växter som passar bin bättre, samt låta det vara stökigare i din trädgård, för att då trivs våra bin bättre och mår bättre.

Skrivet av Lovisa Kjell och Hildur Eriksson, årskurs 8, Lemshaga Akademi

Foto: pixabay.com

2 reaktioner på ”Lovisa och Hildur, 14 år: Det här är ingen bisak!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s